Het begin van een succesvolle weblog

Over het algemeen heeft een succesvolle weblog een eigen domein. Net zoals deze weblog. Met een eigen domein kom je hoger in de zoekresultaten van Google, hierdoor bereik je dus meer publiek. Het is leuk als je veel bezoekers kan trekken, dit kan in een later stadium geld opleveren. Maar later daarover meer.

 

Domeinnamen in Nederland zijn sinds 2003 te registreren voor particulieren. Voorheen kon dat alleen voor mensen die een eigen bedrijf hadden. Een domeinnaam wordt uitgegeven door Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, kortweg SIDN. Echter geeft SIDN niet zelf domeinen weg. Een domeinnaam moet je kopen en wel tegen een bepaalde prijs per jaar. Dit doe je bij een bedrijf wat namens SIDN domeinnamen mag registreren. Goedkope registrars, zoals ze heten, zijn TransIP en bijvoorbeeld Versio waar deze domeinnaam is geregistreerd. Hier kan je voor 2 of 3 euro per jaar een domeinnaam registreren.

 

Een domeinnaam moet wel een aansprekende naam hebben. De komende tijd zal ik het veel over branding hebben. De naam bepaalt ook hoeveel bezoekers je kan trekken en of eventuele toekomstige betaalde advertenties die je bijvoorbeeld via Google Adsense plaatst veel zullen opleveren. Hierover later meer. Generieke, korte, namen doen het vaak beter dan lange specifieke namen. Maar kijk uit: nichebloggers kunnen met een mooi specifiek onderwerp soms ook duizenden geïnteresseerden per dag trekken!

 

Maar dan ben je er nog niet. Een domeinnaam is zoals iemand op een webmasters forum ooit zei je stuk grond. Als je wilt wonen moet je op je stuk grond natuurlijk ook een huis bouwen.

 

Het domein zal ergens in de lucht gehouden moeten worden. Dit noemen we hosting. Hosting betekent dat de gegevens van de webpagina’s en dus je website ergens worden opgeslagen en op het internet worden gepubliceerd. Vaak zijn degenen die domeinnamen registreren, dus de registrars, ook de hosters. Voor 10 of 20 euro per jaar kan je al een beginnend hosting pakket nemen. Er zijn weer verschillende soorten hosting. Zo beveel ik voor kleine weblogs goedkope shared hosting aan. Je website wordt op een server met daarover veel meer sites gehost. Nadeel is dat deze wel soms iets trager is dan duurdere varianten van hosting waarbij de duurste, tot wel duizenden euro’s per jaar, volledige eigen servers hebben. Alles er tussen in is voor ongeveer 50 tot 150 euro per jaar ook mogelijk. Het gaat dan om duurdere shared hosting pakken en een Virtual Private Server. In latere blogs zal ik dieper op hosting ingaan.

 

Als het technische gedeelte voorbij is heb je als het goed is een weblog. De volgende blog zal gaan over software waardoor je op jouw domein echt een weblog kan laten draaien. Die software heet bijna altijd WordPress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>