Hosting (deel 1)

Een domein, dus ook een website, moet zoals ik al eerder zei gehost worden. Ergens moet de informatie die op de website staat worden opgeslagen en online worden gehouden. Dat is bij uitstek wat een hostingbedrijf (hoster) doet. Dit betekent wel dat je per maand of per jaar wat zal moeten betalen. Gratis hosting bestaat eigenlijk niet, voor wat hoort wat. Alles wat gratis is en wordt aangeboden op bijvoorbeeld webmaster fora als Sitedeals.nl moet je direct wantrouwen. Mogelijk zitten hier schimmige voorwaarden aan verbonden.

 

In het algemeen kan gezegd worden dat je 4 soorten hosting hebt. Hieronder zal ik alle categorieën even grofweg bespreken. Nadere uitwerking zal per categorie nog apart met jullie geblogd worden.

 

Gratis hosting

Niet aan beginnen als je een serieuze weblog wilt. Behalve dat Google Adsense niet mogelijk is voor een gratis gehoste weblog en er zelfs vaak reclame wordt geplaatst omdat je er gratis gebruik van maakt en je dus betaald met plaatsing van reclame is gratis hosting bijna nooit goed voor. Behalve dat er weinig dataverkeer (dat is de ruimte per maand meestal in GB die je krijgt voor je webverkeer, dus je bezoekers) gegund wordt is je schijfruimte (dus je opslag, hoeveel informatie je mag hosten) miniem. Dit betekent dat grote weblogs met veel bezoekers per definitie over de datalimieten met gratis hosting heen gaan. Niet doen dus.

 

Shared hosting

Shared hosting is bij een goede hostingprovider perfect voor kleine tot middelgrote weblogs. Veel shared hosting pakketten hebben minstens 20 GB dataverkeer en 1 GB schijfruimte. Vaak hebben shared hosting pakketten onbeperkt dataverkeer. Totdat mijn websites weer wat groter worden (ik ben een paar jaartjes gestopt met bloggen) host ik dit pakketje bij Vimexx. Er staan op de server waarop jouw weblog gehost worden wel andere websites van andere klanten. Dit betekent dat shared hosting niet de snelste manier van hosting is en dat, indien je weblog heel groot wordt, de server het mogelijk niet meer trekt. De server heeft namelijk niet de capaciteiten (qua processor snelheid, geheugen ed.) om veel en hele grote websites aan te kunnen. Dit betekent dat je hostingprovider je kan vragen om een duurder pakket aan te schaffen waarbij je een server met minder of geen andere klanten deelt.

 

VPS hosting

Een Virtuele Private Server (kortweg VPS genoemd) is een server waarbij digitaal schotten worden gemaakt tussen de verschillende klanten. Iedere klant heeft een eigen virtuele machine. Er is niet fysiek sprake van een eigen server maar door slimme technieken zijn de prestaties van VPS veel beter dan van een shared server. Grotere weblogs zouden beter VPS gehost kunnen worden. VPS is bij sommige providers al voor 5 euro per maand beschikbaar al is het altijd goed om te informeren naar de precieze voorwaarden. Ik zou weblogs die over de 5.000 bezoekers per dag zitten niet op een shared server hosten maar dan te kijken naar meer eigen servers.

 

Dedicated hosting

De ultieme manier van hosten is dedicated hosting. Dit is wel de meest dure variant maar hierbij heb je je eigen server. Die kan je inrichten dus een server met een mindere processor, minder geheugen en een schijf met minder ruimte kost minder dan de crème de la crème. Ik ben geen fan van dedicated hosting bij kleine weblogs. Pas bij weblogs die echt groot worden (dan praat ik over meer dan 10.000 bezoekers per dag) zijn gebaat bij dure webhosting. Bij bijvoorbeeld Google Adsense advertenties waaraan jij als webmaster verdiend (Google plaatst die op je weblog, later blog ik je bij) krijg je dan ook veel meer inkomsten. Dat rechtvaardigt ook betere hosting, je weblog is dan ook beter en sneller bereikbaar en je hebt geen risico van een shared server af te worden gegooid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>