Hosting (deel 2)

In dit deel van de hosting-serie ga ik het met je hebben over hosting voor de kleine weblog. Het gaat, dat zul je waarschijnlijk al geraden hebben, dan om zogeheten shared hosting. Dit is hosting waarbij de website helemaal van jou is maar je de ruimte van je website op de hosting server deelt met anderen.

 

Shared hostingpakketten zijn er al voor 0,45 euro per maand, bijvoorbeeld bij Vimexx. Het Start pakket, waarvan deze weblog ook wordt gehost, heeft wel een limiet op de schijfruimte (2 GB) en het dataverkeer (25 GB per maand). De limiet van het dataverkeer vind ik de belangrijkste limiet voor de kleine weblog. Een kleine weblog zal immers niet veel schijfruimte innemen op de server maar dit betekent niet dat niet veel mensen die weblog zullen bezoeken. Bij dataverkeer ben je afhankelijk van anderen, bij de schijfruimte heb je de situatie nog zelf in de hand.

 

Een persoonlijke weblog krijgt meestal tussen de 50 en 100 bezoekers per dag. Afhankelijk van de inhoud op je weblog zal die worden gedownload. Deze downloads (als je een webpagina opent download je al, jaja!) zullen je dan (in dit concrete geval) rond de 300 MB per dag kosten. Een maand heeft gemiddeld 30 dagen dus dan gebruik je 9000 MB (+/- 9 GB dus). Je zit dan nog ruim binnen de limiet wat veel hosters je geven. En tegenwoordig heb je bij de iets duurdere shared hosting pakketten zelfs een onbeperkt aantal GB dataverkeer! Let daarbij wel op dat er soms nog sprake kan zijn van een zogeheten faire use policy. Dat betekent dat je niet meer dan 5x het gemiddelde dataverbruik mag hebben. Met een kleine weblog kom je hier als het goed is (mits je niet gedossd wordt, daarover blog ik je over een paar weken bij) niet aan.

 

Bij welke provider je host is helemaal aan jou. Op deze website kan je wel providers vergelijken, en het zijn er veel (want een hostingbedrijf is qua juridische obstakels ed. veel makkelijker op te zetten dan een internetprovider). Providers als Versio zijn groot maar hun service is niet altijd heel goed, ze zijn met name via e-mail bereikbaar wat zich minder leent voor spoedeisende gevallen. Bij kleine weblogs die niet heel commercieel zijn kan er soms ook wel een dag gewacht worden. Hosting2GO schijnt ook goed bekent te staan qua service maar de prijzen liegen er niet om. De hele grote providers als TransIP bieden mooie standaard pakketten aan maar bij mogelijke juridische kwesties (misbruik van merkenrecht, domeinnamen etc.) geven ze niet altijd thuis blijkt uit ervaringen van mensen.

 

Als kleine weblog kan je dus het beste een goedkoop shared hosting pakket aanschaffen en hoef je ook niet een pakket die heel veel dataverkeer toestaat. Ook e-mail zit bij een klein hostingpakket maar soms kan je niet heel veel mailadressen aanmaken. Ook hiervoor geldt dat heel veel mailadressen niet noodzakelijk zijn als je 1 of 2 kleine weblogs hebt. Ook kun je zaken via je persoonlijke mail afhandelen. Dure pakketten van 20 euro of meer per maand zijn dan dus niet nodig. Beperk je tot maximaal 5 euro per maand voor je hosting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>