De lay-out van je weblog (deel 1)

Je hebt nu een weblog met een eigen domein, met een goede host en je WordPress thema is in de lucht. Het standaard thema nodigt niet echt uit om lekker in te bloggen. Dat betekent dat je een nieuw thema in je WordPress CMS zal moeten uploaden. Dit betekent dus wijzigingen aan de lay-out van je weblog.

 

Via de knop “Weergave” kan je onder “Thema’s” kiezen voor een nieuw thema. Die kan je via een in de WordPress CMS geïntegreerde zoekmachine zelf selecteren (“nieuw thema”) of je kan een thema dat je al op je computer hebt gedownload uploaden. Dat laatste is alleen aan te bevelen als je enige technische kennis hebt en al een zelf gecustomized thema hebt of je het gewoon leuk vindt een beetje met lay-out te spelen. Wil je een quick start dan kan je zoeken naar een leuk thema. Let daarbij wel goed op dat je een passend thema voor je weblog kiest. Kies geen magazine thema waarbij je meerdere kolommen horizontaal naast elkaar hebt staan voor je persoonlijke weblog. Dit kan wel weer handig zijn als je een groot project gaat draaien, zoals bij mijn Februari weblog.

 

Heb je eenmaal een thema gekozen dan kun je via de customizer (daarom gebruik ik dat woord steeds haha!) je thema nader instellen. Meestal heb je hier, afhankelijk van het thema, slechts beperkte mogelijkheden. Via de CSS editor kan je echter wel veel instellen al is hier technische HTML5 en CSS kennis vereist. Wel leuk voor webdesigners. CSS is de taal van de lay-out en als je goed bent met style.css bestanden kan je veel moois op je weblog aanpassen, iets wat via de gewone in de CMS geïntegreerde customizer niet kan. Bij de CSS moet je wel oppassen dat je geen HTML tags fout neer zet, dit kan je weblog zelfs onbruikbaar maken in een uiterst geval. De editor geeft mooi aan waar eventuele oranje fouten staan (deze zijn er maar tasten de weblog nog niet direct aan) of rode fouten (die zijn direct zichtbaar voor de bezoeker).

 

Customize je een thema dan moet je op veel dingen letten. In het volgende deel van deze serie zal ik concreet ingaan op veel van die zaken zoals of je een uitgelichte afbeelding moet hanteren of niet en of je begint met een statische pagina of gelijk al je nieuwe berichten laat zien. Ook zal ik aandacht besteden aan het zakelijke WPML waarbij je grote weblogs die in meerdere talen geschreven worden kan beheren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>