Software voor weblogs

Je hebt een domein en hosting. Op dat moment ben je er nog lang niet. Je zult er eerst voor moeten zorgen dat je websites gaat draaien en dat er letters, kleuren en plaatjes worden weergegeven. Dit kan je heel ingewikkeld doen door te gaan bloggen in HTML5, maar dan zul je voordat je relatief nieuwe HTML5 taaltje wilt leren, eerst de basis (HTML) moeten beheersen. Zelfs ik spreek net zo goed HTML als Frans, een beetje van “silence sil vous plait” o.i.d. Minder dan vakantie Frans dus. Daarom kan je beter bloggen met software die al voor jou ontworpen is maar die je wel heel lekker kan customizen.

 

Dergelijke software noemen we in vaktermen CMS, naar Contentmanagementsysteem. Veel gebruikte CMS voor weblogs is WordPress. Standaard staat de software nogal karig ingesteld maar je kan er mooie dingen mee doen. Soms is het handig een handleiding Wordrpess op te zoeken of in de winkel te kopen. Bij WordPress geldt: Google is je beste vriend. Maar ik ga je wel even vertellen dat WordPress is opgebouwd uit plug-ins en je veel plug-ins moet installeren als je veel wil veranderen aan de standaard instellingen.

 

Bovendien zal je WordPress allereerst op je weblog moeten installeren als CMS pakket. Dit kan via je DirectAdmin van je hoster (later komt er weer een technische blog van mijn kant over hosten en websitebeheer). Vaak heeft DirectAdmin, je persoonlijke omgeving als webmaster (waarbij de inloggegevens je als het goed is door je hoster zijn toegestuurd), een Installatron waarmee je met een paar klikken volledige software op een nog lege website kan installeren. Let er wel op dat je soms even een standaard Index.html pagina in je DirectAdmin moet weghalen voordat wat je in WordPress doet direct zichtbaar is. Let er in de Installatron ook op dat je WordPress daar standaard op “Jouwweblog.nl/blog” installeert maar dat je “/blog” het beste kan weghalen als je naast je blog geen verdere (algemene) website hebt. Let er ook op dat je WordPress niet op “https://” installeert als je geen goede SSL-certificaten hebt. Installeer bij kleine weblogs die niet meteen super gevoelige data bevatten dat ze dito beveiligd moeten worden het op “http://www.”. Vul bij Weblog tag niet tags in als zoekmeta data (later daarover update je echter en gooi ik je hiermee bomvol haha) maar de roepnaam van je weblog.

 

Na een schone installatie kan je aan de slag. Allereerst vind ik het belangrijk om alvast een paar leuke blogposts neer te zetten. Dat schept alvast vertrouwen, hoe de editor werkt. Daarna kan je met lay-outs gaan goochelen onder het kopje “Weergave” (of “Appearance” als je een Engelse versie hebt, maar voor veel Nederlandse bloggers niet aan te raden) en plug-ins aanmaken. Je eerste plug-in is beter die waarin statistieken worden weergegeven. Een goede teller is bijvoorbeeld StatCounter (al is die qua ruimte bij de gratis versie wel beperkt). Let erop als je StatCounter aanmaken dat je zowel de plug-in installeert met WordPress en dat je een account op StatCounter.comĀ aanmaakt. StatCounter geeft je een persoonlijke code die je op WordPress invoert. Later meer over weblogstatistieken.

 

Hierbij laat ik het nu even wat betreft CMS voor weblogs. Stay tuned!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>